Το μάθημα παρουσιάζει τις βασικές αρχές που διέπουν τον ρόλο και τη συμβολή της επιχειρηματικότητας στον χώρο των επισιτιστικών επιχειρήσεων και εστιατορίων. Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ευρύτερο επιχειρησιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτύξουν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα και θα συγγράψουν ένα βασικό επιχειρηματικό πλάνο. 

Το μάθημα παρουσιάζει τις βασικές έννοιες και αρχές που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστιατορίου. Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους διάφορους τύπους επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως επίσης τη σημαντικότητα της οριοθέτησης επιχειρησιακών στόχων για ένα εστιατόριο. Επίσης, το μάθημα εισάγει τους σπουδαστές στις βασικές έννοιες της οργάνωσης και διοίκησης, τις επιχειρησιακές λειτουργίες, τον προγραμματισμό δράσεων και τον έλεγχο. Ο ρόλος και τα είδη στελεχών αναλύονται, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι σύγχρονες τάσεις στο επιχειρηματικό και επιχειρησιακό περιβάλλον.

Το μάθημα παρουσιάζει τις βασικές έννοιες και αρχές που διέπουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή των διεθνών προτύπων διαχείρισης της ποιότητας. Οι σπουδαστές/ στριες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα διάφορα συστήματα, πιστοποιήσεις και πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων. Το μάθημα παρέχει τις βάσεις για την ορθολογική ανάπτυξη, εφαρμογή και διαχείριση του συστήματος HACCP. 

Το μάθημα εισάγει τους σπουδαστές στις βασικές αρχές και τεχνικές παροχής επαγγελματικής και ποιοτικής εξυπηρέτησης και φροντίδας πελατών. Οι σπουδαστές θα μελετήσουν τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων εστιατορίων που έχουν ένα καθαρό προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση των πελατών και ταυτόχρονα επιδιώκουν την σωστή ανάπτυξη κουλτούρας εξυπηρέτησης πελατών. Το μάθημα εστιάζει στην ακολουθία των υπηρεσιών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία εντύπωσης και θετικής εικόνας για την επιχείρηση. 

Το μάθημα αυτό εισάγει τους σπουδαστές στις επαγγελματικές τεχνικές και γνώσεις που απαιτούνται για τη διεξαγωγή διαφόρων τύπων δεξιώσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Το μάθημα καταπιάνεται με τα συστήματα, τις διάφορες τεχνικές και επαγγελματικές πτυχές που αφορούν τη ρύθμιση του χώρου και της τραπεζαρίας, τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, τις μεθόδους παράθεσης τροφίμων και ποτών και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών. Επιπλέον, οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να οργανώσουν τη δική τους εκδήλωση ως ομάδα, κερδίζοντας περιεκτική εμπειρία σε δραστηριότητες διοργάνωσης δεξιώσεων και εκδηλώσεων σε ένα εστιατόριο, ξεκινώντας από την πρόταση και προγραμματισμό έως και την εκτέλεση και αξιολόγησή της.

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους σπουδαστές στις τεχνικές και μεθόδους παρασκευής και παράθεσης καφέ, τσαγιού και άλλων ροφημάτων. Γίνεται αναφορά στην καλλιέργεια, την ταξινόμηση, και την επεξεργασία και τη ζύμωση, καθώς το μάθημα παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της αλυσίδας του καφέ και του τσαγιού. Βασική έμφαση δίνεται στις επαγγελματικές και πρακτικές δεξιότητες που θα αναπτύξουν οι σπουδαστές πίσω από το μπαρ, προκειμένου να μπορούν να παράγουν μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά είδη καφέ, ροφημάτων και τσαγιού. Επίσης, οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να εντοπίσουν και να διορθώσουν πιθανά ποιοτικά προβλήματα στην παρασκευή και παράθεση καφέ, τσαγιού ή ροφημάτων.