Το μάθημα παρουσιάζει τις βασικές αρχές που άπτονται του σχεδιασμού και της εφαρμογής της διαδικασίας ελέγχου σε έναν αρτοποιείο ή ζαχαροπλαστείο. Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και κατανοήσουν έναν ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει όλα τα στάδια λειτουργίας, ξεκινώντας από τη σύσταση του εδεσματολογίου, τη συγγραφή τυποποιημένων συνταγών και διαδικασιών, την ανάπτυξη προδιαγραφών για τις πρώτες ύλες, καθώς επίσης τη διαδικασία αγορών, παραλαβής αποθήκευσης, έκδοσης, παραγωγής και παράθεσης. Το μάθημα περιλαμβάνει επίσης τη διαδικασία απογραφής των πρώτων υλών, την ανάλυση της ποσοστιαίας επίδοσης, της δημοτικότητας και της επικερδότητας του εδεσματολογίου.