Το μάθημα εισάγει τους σπουδαστές στη διαδικασία διαχείρισης τροφίμων και ποτών, καθώς επίσης και στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος ελέγχου. Το σύστημα περιλαμβάνει όλα τα στάδια λειτουργίας, ξεκινώντας από την ανάπτυξη του εδεσματολογίου, τη σύνταξη τυποποιημένων συνταγών και καταλήγει σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία ελέγχου. Επίσης, οι σπουδαστές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα βασικά στοιχεία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου.